home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Feest!
Edukans Actieplatform
Vrijdag 2 maartWeer terug in Paramaribo. Gek idee dat het werk op de scholen er nu echt opzit. We weten onze weg inmiddels in de stad, en oo...

Feest!

Vrijdag 2 maart

Weer terug in Paramaribo. Gek idee dat het werk op de scholen er nu echt opzit. We weten onze weg inmiddels in de stad, en ook dit voelt als 'thuiskomen'.

Vandaag is een erg bijzondere dag. We zijn vrij en zitten met een tevreden, afgesloten gevoel in de hoofdstad. Het leukste van vandaag is dat er een nationale feestdag is: Holi Phagwa. Dit Hindoestaanse feest is om de start van de lente en de overwinning van het goede op het kwade te vieren. Het festijn staat wereldwijd bekend om het gooien van kleurenpoeder naar elkaar op straat.

Vandaag heeft ons reisgezelschap een bezoek gebracht aan het Phagwa Festival in de Palmentuin. Dit park was vandaag mooier dan ooit door de prachtige kleuren en vrolijke mensen. De bezoekers van het festival waren vooral jongeren, gezinnen met kinderen en toeristen. Het spektakel werd muzikaal begeleid vanuit een podium in het midden van het park. Het is een geweldige ervaring. Onbekenden feesten met elkaar en nemen elkaar kleurrijk te grazen terwijl ze ‘Subh Holi!’ (wat iets betekent als: Vrolijk Holifeest!) roepen. De iets minder gewaardeerde bezoekers zijn diegenen die vloeibare verf gebruiken om hiermee de gezichten van nietsvermoedende bezoekers te besmeuren.

Tevreden, maar onherkenbaar vies door de fel getinte poeders en verf, druppelen wij het hotel weer binnen. Enkelen maken nog een pit-stop bij de McDonald’s, wat zeker niet onopgemerkt bleef bij de gasten die daar zaten te eten.

Na een frisse douche (schrobbeurt) is het alweer tijd voor het volgende onderdeel van het programma. Voor het avondeten verheugen we ons op echte Surinaamse roti. Helaas vieren de eigenaren van het beoogde restaurant blijkbaar ook Holi Phagwa. Geen roti dus, maar we zijn er inmiddels aan gewend dat de dingen hier soms anders lopen dan verwacht. Hamburgers, kipnuggets en shoarma zijn ook lekker, zeker als ze gevolgd worden door een heerlijk ijsje.

De zenuwen voor de lootjesavond lopen inmiddels op. Koortsachtig zijn vandaag de laatste voorbereidingen getroffen. In een paviljoen in de schitterende tuin van een oud houten herenhuis vindt deze traditionele Edukans-activiteit plaats. Iedereen heeft de afgelopen weken zijn oren en ogen goed de kost gegeven. Grappige, treffende en soms ontroerende verhalen en gedichten zijn het resultaat. Ook de cadeautjes zijn met zorg voor elkaar uitgezocht. De sfeer deze avond is nog eens een bewijs voor de hechte band die we de afgelopen weken hebben opgebouwd.

Terug in het hotel worden op het dakterras de laatste herinneringen van onze bijzondere periode op de basisscholen opgehaald, en worden de laatste potjes Weerwolven gespeeld. Morgen vliegen we naar huis… 

 
Dana en Rens

Media bij bericht (6)

Reactie plaatsen